Effektive ritualer

Posted by on mai 15, 2013 in forskning, workshop | 2 comments

srbutton_blogg_effektive_ritualer_1

Motivasjon er et populært begrep og en god følelse vi alle har hatt i større eller mindre grad. Det er noe som får oss til å brette opp ermene, gå på med nytt mot og få ting gjort, men så – etter bare en liten stund, forsvinner energien og med den også lysten til å gjøre det vi planla.

Hvordan ville det vært hvis du kunne motivere deg selv, uansett energi nivå og sinnsstemning? Hva det ville bety for deg? Det finnes ingen teknikk som virker på alle, men vi ønsker å formidle en teknikk som fungerer for over 90%    av de som tar seg tid til å lære den, og bruke den.

Teknikken bygger på lang forskning og den benyttes av  toppidrettsutøvere og artister før de skal opptre. Disse menneskene kan ikke tillate seg selv å ikke prestere godt. Derfor har de utviklet ritualer som viser seg å være effektive, og som får dem inn i den riktige sinnsstemningen. Forskningsstudier fra Richard Wiseman’s bok;  ”The As If Principle” støtter indirekte vår påstand om dette.

Noen velger hverdagstemaer som  å komme seg på treningen, spise sunnere, eller stå opp tidligere, mens andre velger mer selvdisiplin for å lese til eksamen.

Ingen situasjoner er for små eller for store i denne sammenhengen, men finn en enkel aktivitet, som du allikevel ikke gjør.

La oss illustrere teknikken steg for steg:

Steg 1.

Identifiser en situasjon, x, der du ønsker å komme inn en optimal prestasjons tilstand. Samtidig  skal du si til deg selv, enten høyt eller inni deg;  ”Jeg er helt bestemt på å gjøre x. ”  F.eks:  Jeg er helt bestemt på å løpe en rask tur!  NB! Velg aldri noe der andre må endre seg for at din endring skal skje!  Vi hører ofte; ”hvis han/hun bare hadde vært mer støttende, hadde jeg klart det…”

Men, det å ønske at et annet menneske skal endre seg for at du skal få det bedre, er en fallgruve og en umulig oppgave. Den eneste personen du kan endre er deg selv, så hold fokus her!

Steg 2.

Velg en bevegelse som er lett å gjøre.  For eksempel kan du lage en knyttneve, klappe i en bestemt rytme eller synge en sang. Fortsett å si høyt for deg selv eller tenke, ”Jeg er helt bestemt på å gjøre X”.  Gjør det på en så overbevisende måte at du selv tror på det! Begynner du å le, er det fint!

Steg 3.

Legg så til en større bevegelse som for eksempel å svaie kroppen i takt med rytmen. Begynn gjerne å synge, og øk volumet, og gjenta motivasjons stemningen.  Jo mer du leker, desto mer effektivt er det!

Steg 4.

Begynn å bevege deg fritt rundt i rommet. Ta plass! Beveg kroppen i takt med klappingen eller med sangen, og gjenta den motiverende setningen høyt.

Steg 5.

Start med det du ønsket å gjennomføre.

Det er viktig at du følger ritualet ditt hver gang du skal utføre den ønskede handlingen. Noen ganger vil du føle at det ikke er nødvendig å gjøre dette ritualet fordi du allerede føler deg motivert, men for at teknikken skal ha en optimal effekt,  er det nødvendig at du går igjennom steg 1 til 5 før du gjør ønsket handlingen! Det vil forsterkes hver gang.

Hvorfor virker det ?

Det er tre grunner til hvorfor dette virker:

1.  Kroppen vår har en innebygget mekanisme for å akselerere og bremse. Når tempoet økes får vi en sympatisk aktivering, og bremse mekanismen kalles for en parasympatisk avslapning. For eksempel; når hjertet trekker seg sammen er dette er forårsaket av sympatisk aktivering. og når den gir slipp dette er forårsaket av parasympatisk avslapning.

Ofte når et menneske føler seg sliten og trett, er det ikke fordi han/hun har nådd bunnen. Kroppen er laget slik at den setter i gang parasympatisk avslapning lenge før kroppen er på bunn. Du har dermed alltid litt ekstra å gi, men for å få frem det lille ekstra, må du få i gang en sympatisk aktivering.  Dette gjør du gjennom bevegelse. Dersom du beveger deg slik som foreslått over, vil ikke kroppen din ha noe annet valg enn å akselerere igjen.

2.  Når du gjør denne øvelsen om og om igjen, skaper du en indre forventning at du vil komme i riktig sinnsstemning. På samme måte som vist gjennom ”Pavlovs hunder”, vil du trene opp hjernen din til å skape en forventning.  For hver gang du gjennomfører ritualet og trenger etterpå, desto lettere blir de beste gang.

3.  Den tredje grunnen til at dette virker er bruken av din indre stemme; en god venn eller farlig fiende.  Underbevisstheten vil handle på de beskjedene du gir den.  Du kan betrakte din indre dialog, som en indre hypnotisør.

Hvis du gjentar tanker som;  ”jeg klarer ikke / jeg orker ikke / jeg tør ikke / det er ikke mulig ” – vil du naturlig nok ikke handle.  Du vil tro på det som blir sagt av deg selv, og til deg selv. Det er bedre å si, ”jeg er helt bestemt på å / jeg vil klare dette / jeg har lyst til gjøre det nå”  Alle sterke uttrykk som gjør at du beveger deg mot målet ditt.  Så velg dine ord med omhu!

Viktigst av alt;  husk at dette er forslag til teknikker som virker, men vi vil oppfordre deg til å prøve det ut selv, fremfor å tro på hva vi sier!  Prøv noe nytt, lek og lær, og se ha som skjer? Husk også at teknikken får en sterkere effekt jo mer du gjør den.

Lykke til !

2 Comments

  1. det er ingen tvil om at dette er en effektiv måte selv om påvirkningen av det sympatiske og parasympatiske sytemet er noe som hele tiden er i aktivitet. det viktig å fjerne stress tanker hetl og intå en her lig YESS følelese om at det er gjort..

    lykke till

  2. Really appreciate you sharing this post.Thanks Again. Really Great. agdedbcdcefb

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>